Hälsingegården i Norrala-Sund

Anor från 1575

Hälsingegården i Norrala-Sund finns nedtecknad från 1500-talets slut och renoverades varsamt under 2017-2020. Boendet håller modern standard med bibehållen charm och hög kvalitet i utförande och materialval.
Utmed landsvägen till fiskeläget Skärså, ligger gården ”Sund N:r 3 i Norrala Socken”. De nyare delarna av gården färdigställdes under den svenska stormaktstiden…
Plats för stora och små fester, bröllop, dop eller varför inte hyra för en vecka på landet nära hav och natur, knappt 3 timmar från Stockholm.

Norrala-Sund ligger strax utanför Söderhamn i Hälsingland, bara några kilometer från havet och det populära fiskeläget Skärså. Gården i Sund är bebodd sedan 1500-talet och har en av traktens äldsta, bevarade lador, en ”brustuga” från äldre vasatid samt nyligen renoverad bakbod. Dessutom vackra naturbetesmarker, fiskevatten, vandringsleder och skyddade fornlämningar.

Gårdens bostadshus flankeras på ena sidan av en verkstad samt en äldre lada och på andra sidan en ”brustuga” med den varsamt renoverade bakboden, åter i bruk efter många år i träda. När golven i den nyare delen av gården renoverades fann vi mynt präglade med Karl XI, kung av Sverige år 1660-1697…

Huvudbyggnaden är uppförd i två plan. På entréplan finns det första av våra tre sovrum samt ett rymligt lantkök med matplats samt en separat festsal med vacker kakelugn och långbord för stora sällskap. På övre plan finns två större familjerum samt ett rymligt vardagsrum. Totalt finns 10 bäddar, fördelade på de tre sovrummen och det finns även möjlighet att bädda för två personer i vardagsrummet på övre plan.

På andra sidan landsvägen finns en naturbetesmark med en av sockens äldsta, bevarade lador. Här finns planer på att hålla boskap, till att börja med för sommarbete.

På tomten finns även en rejäl verkstadsbyggnad, ursprungligen använd för båtbyggeri. Här har vi installerat ett modernt restaurangkök och gjort plats för riktigt stora middagsarrangemang och andra festligheter för större sällskap, exempelvis för gästspel, marknader, konserter och julbord. Vi håller öppet hela sommaren onsdag till söndag och serverar då en sommarmeny, mängder av hembakade godsaker och mjukglass.

Kontakta oss gärna på 0270-569333 eller info@systrarnas.se om du är intresserad av att hyra gården i Sund för en natt, weekend eller under en längre tid.

Följ oss gärna i sociala medier för information om kommande evenemang, middagsarrangemang och annat spännande som finns att göra här i vackra Norrala-Sund. Under “Vad händer i Sund” hittar ni tidigare och planerade event.

Vi hoppas att ni blir lika förtjusta i Sund som vi är…

Systrarna Söderström
Anna och Malin

Bo på Hälsingegård i Norrala-Sund

Upplev ett magnifikt boende i historisk miljö med vackra byggnader, resliga körsbärsträd, naturbetesmark, fiskevatten, vandringsleder och närhet till havet med möjlighet till bad, paddling eller skärgårdsturer med båt.
Kontakta oss för mer information och priser…

3 mysiga sovrum och generösa sociala ytor för den stora familjen eller större sällskap.

VAR VILL DU VAKNA IMORGON?

%d bloggare gillar detta: