Restaurang Albertina

Restaurang Albertina i Skärså fiskeläge.
Restaurang Albertina i Skärså fiskeläge, med vår uppskattade lounge och foodtruck.

Två spännande år i Skärså fiskeläge
med restaurang Albertina

Under 2019 och 2020 fick vi, Anna och Malin Söderström, chans att driva och utveckla klassiska restaurang Albertina i Skärså fiskeläge, utanför Söderhamn. Så mycket kärlek, engagemang och uppskattning som vi har mottagit sedan dess, är nog få krögare förunnat.

2019 var det full fart från dag ett! Det kändes som att sommaren aldrig skulle ta slut när intresset för både vår utveckling av restaurang Albertinas meny och råvaruhantering, vårt hållbarhetsarbete och de extremt populära pub- och musikkvällarna följdes upp av höstens otroligt uppskattade temakvällar, liksom både intresset och responsen för julbordet, som fick avrunda vårt första år på allra bästa sätt.

Att få spendera mer tid i Skärså och få möjlighet att arbeta med restaurang Albertina, var faktiskt en dröm som gick i uppfyllelse. Att få verka i en miljö som för oss och våra familjer betyder så mycket var både spännande, utmanande och helt otroligt givande.
Inte minst tack vare alla fantastiska människor vi mötte! Vår underbara personal, som helhjärtat ställde upp och som skapade en positiv och härlig arbetsmiljö trots att det vissa dagar varit riktigt utmanande och inte minst tack vare våra helt fantastiska gäster, gamla som nya, vilka vi hade förmånen att få ta hand om.

Vår ambition med restaurang Albertina var att fokusera på matglädje, kvalitet och hållbarhet, främst genom att laga all mat från grunden, arbeta med lokala råvaror och lokala producenter. Med tanke på gensvaret från våra oerhört engagerade gäster, var detta mycket uppskattat, vilket gjorde arbetet med restaurang Albertina så mycket roligare.

Vi stöttade även bland annat tillväxten för lokalt odlade grönsaker och WWFs arbete för att rädda Östersjön.

För att kunna laga mat från grunden, tvingades vi göra en hel del investeringar i köket och vi stötte dessutom på många praktiska problem med fastigheten, men med tiden kunde vi fokusera mer på vårt arbete i kök och matsal och det kändes att vi hittade våra rutiner. Mycket tack vare vår underbara personal!

2020 firade Albertina 40 år och trots att jubileumssäsongen inleddes väldigt osäkert på grund av Covid-19 och restriktionerna, blev det till slut en helt magisk sommar och höst, som faktiskt med råge slog alla våra förväntningar!

Framför allt var det otroligt roligt med alla de helt nya gäster som upptäckte Albertina, varav många faktiskt även besökte Skärså för första gången!

Många i riskgrupper stannade hemma, men vi satsade då på ”helgpåsar” och hämtmat, vilket verkligen uppskattades. Framför allt var det otroligt roligt med alla de helt nya gäster som upptäckte Albertina, varav många faktiskt även besökte Skärså för första gången!
Tänk vad stolta vi var över att få chansen att visa upp vårt älskade Skärså och möta deras förvåning efter en för många ganska lång resa genom skogen.
Vi dukade upp det bästa av lokala traditioner och kunnande i form av drycker och råvaror, rökta fiskar, ostar, bakverk och mycket mer och baserat på det otroligt positiva gensvar vi fått från dessa nya besökare från hela landet, tror vi inte det var sista gången de besökte Hälsingland och Skärså…

Allt roligt har dock ett slut och när vi summerade dessa två fantastiska år beslöt vi oss – inte utan vemod – trots allt för att lämna över rodret för restaurang Albertina och istället fundera på hur vi bäst skulle kunna förvalta Hälsinglands rika tradition av kultur, råvaror och extremt duktiga och engagerade producenter.

Detta utmynnade i planer för den vackra Hälsingegård vi ärvt i Norrala-Sund, bara några kilometer från Skärså och restaurang Albertina. Här hade vi äntligen hittat en plats med möjlighet att genomföra både våra egna och många av våra följares härliga idéer om en mötesplats där mat, dryck, musik och kultur kunde samsas. Mer om gården i Norrala-Sund och vår ombyggda Verkstad (numera välbesökt restaurang och festlokal) hittar du här på vår hemsida, exempelvis julbord, konserter, marknader med mera…

Hoppas att vi ses!

Systrarna Söderström
Anna och Malin


Loungen på Albertina under pub & musik i Skärså, Söderhamn

Pub & musik

2019 fick vi möjlighet att samla människor kring mat, dryck och musik genom våra pubkvällar på Albertina. Det var en verklig höjdpunkt som gav mersmak, men tyvärr var det omöjligt med 2020 års restriktioner. Nu satsar vi på musik, mat och dryck i olika former i vår ombyggda verkstad i Sund…

Bröllop och catering

2020 satsade vi på “helgpåsar” och catering i samarbete med Skärså båttaxi. Vi hade även förmånen att få hålla bröllop och andra fester på Albertina och andra platser i Skärså, något vi fortsätta med i vår vackra Hälsingegård i Sund där vi även har en festlokal för riktigt stora sällskap i den ombyggda verkstan…

Restaurang Albertinas helgpåse
Sista förberedelserna inför julbord på Restaurang Albertina

Julbord

Inför 2019 års julbord på restaurang Albertina hade vi fokus på att lyfta fram Hälsinglands fantastiska, lokala råvaror och hållbarhet i alla led. 2020 blev det av pandemiskäl inget julbord, men 2021 dukar vi upp julbord från 26/11 varje torsdag till söndag fram till Julafton, i ”Verkstan”, vid vår vackra Hälsingegård i Sund, mellan Skärså och Söderhamn.

Temakvällar

Våra specialkvällar på Restaurang Albertina med olika teman – skaldjur, Burgers & Beer, Höstmarknad och annat – uppskattades både av bofasta, sommargäster och tillresta gäster. Sedan hösten 2021 har vi satsat på olika teman på vår Hälsingegård i Sund och inte minst i Verkstan, som numera är fullfjädrad restaurang. Vi startade med höstmarknad och har sedan arrangerar pubkvällar, konserter, brunch och gästspel, utöver julbordet som drar igång i slutet av november.

Ostron öppnas under skaldjurskväll på Restaurang Albertina.

Ni med er entusiasm och nytänkande gav oss vidunderliga matupplevelser och även alltid ett vänligt bemötande. Ni kommer vara grymt saknade. Hoppas ni återuppstår någon annanstans… vi hänger med!

— Inga Rosén

Oerhört trist att inte ni är kvar! Ni lyfte upp Albertina på ett nytänkande och trivsamt vis. Känns alldeles för tidigt att skriva detta: TACK för god mat, härligt bemötande och miljö! Jag och många fler kommer att sakna er! – Det hade gärna fått vänta ett par år till för min del!

— Lina Ringshamre

%d bloggare gillar detta: